luni, 17 iunie 2024


 

Paul Mircea Iordache – un Om al Vetrei Românești!

 

Trece printre noi, ca mulți alții, de mai multe decenii, un om de un caracter și o modestie aparte.

Domnul inginer, Paul Mircea Iordache, cum le place, la mulți dintre noi să spună, e mai mult decât atât. E, în primul rând, un om împlinit: familist, cu copii și nepoți, profesionist de înaltă clasă, în meseria domniei sale, scriitor și sufletul revistei Vara Românească și acțiunilor, activităților legăturilor de prietenie și românitate cu cei din Basarabia și Bucovina de Nord.

E, cum s-ar zice, cunoscut mai bine afară decât înlăuntru!

 

Zilele acestea este ziua domniei sale de naștere.

Să-i urăm și noi, La Mulți ani, domnule Paul Mircea Iordache, viață lungă și multă sănătate, că putere de muncă și energie aveți!

 

N.b.! Născut la 17 iunie 1945 în localitatea Bălușeni, județul Botoșani, absolvent al liceului teoretic „August Treboniu Laurian” din Botoșani (1963) și al Facultății de Electrotehnică a Institutului Politehnic „Gh. Asachi” Iași (1968), este inginer electromecanic.

Activează la Exploatarea Electroenergetică Județeană Botoșani în execuția, proiectarea și exploatarea instalațiilor și rețelelor electrice (1968-1975); la Trustul de Antrepriză Generală Construcții-Montaj a județului Botoșani, ca șef al Lotului de Instalații Electrice (1975-1978) și la Societatea „NORD-PROIECT” S.A. Botoșani, conducând colectivul de instalații electrice (1978-2012).

A fost distins cu “Medalia Muncii”, în 1982.

Este membru al Societății de Instalații Electrice și Automatizări din România (S.I.E.A.R.); al Comitetului Național Român de Iluminat (C.N.R.I.); al Asociației Inginerilor de Instalații din România (A.I.I.R.); membru fondator (1990) al filialei județene Botoșani a organizației culturale și de atitudine civică „Uniunea Vatra Românească”. În prezent, redactor-șef la periodicul „Vatra Noastră Românească”, editat la Botoșani, începând cu anul 2000. Colaborări în publicistica botoșăneană – reportaje de la manifestări de reper în sufletul românilor: Podul de flori – Prut, mai 1990; Marea Adunare Națională – Chișinău, august 1991; 1 Decembrie 1990, Alba Iulia;

În aprilie 2007 debutează editorial (Editura „Taida” Iași) cu volumele :”Năluci întârziate”– poezii și „Cioburi de copilărie”– povestiri.

În august 2013 lansează noile volume (tot la Editura „Taida” Iași): “Ochiul bufniței” – micropoeme – și “Jocul umbrelor” – micropoeme și alte poeme.

Apariții în volume de antologie: „Lirică română de pretutindeni” – Antologie lirică realizată de Iuliu Laurian Popovici; Editura „PIM”, Iași, 2011; „Poetes, vos papiers!”- Anthologie de la poesie roumaine; Selection et traduction – Paula Romanescu;

Editura „TIPO MOLDOVA”, Iași, 2014; „Chemarea cocorilor” – Romanian haiku – Anul VII de concurs – volum colectiv; Editura „PIM”, Iași, 2014; „Pană de cocor” – Romanian haiku – Anul IX de concurs – volum colectiv, coordonator Corneliu Traian Atanasiu; Editura „PIM”, Iași, 2016; Premiul special, Romanian Kukai, februarie 2017.

Medalia Societății Culturale „Steaua Nordului” Botoșani, 2017.

Este membru al Cenaclului literar „Ion Pillat” Botoșani.

 

Câteva micropoeme, marca Paul Mircea Iordache!


noapte geroasă –

și haloul lunii

pare un fular

 

ulița din sat –

urmele plugușorului

copilăriei

 

regenerare –

un bol cu grâu încolțit

la geamul bunei

 

cititor ad-hoc –

iarna o buburuză

ascunsă-ntre cărți

 

câmp înzăpezit –

urme de pași împletesc

cărarea spre schit

 

rafale de vânt –

ciutura cumpenei

leagăn pentru timp

 

acel derdeluș –

încă se dă cu sania

copilăria

 

tainele apei –

în crucea de gheață

nașterea și moartea

 

salt în infinit –

prima picătură

desprinsă din nor

 

concurs hibernal –

din nou soarele-i primul

la săniuș

 

primii ghiocei

de sub frunzișul mort –

schimb de generații

 

nimbul lumânării –

un alt început al

universului

 

prizonieră –

primăvara-n cătușe

sub pânza de nori

 

cochetărie –

seară de seară luna

se-oglindește-n lac

 

vechiul conac –

iedera mai urcă

treptele spre cerdac

 

 

Botoșani, 25 martie 2024

 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu